donderdag 24 november 2011

Lessen serie over Reclame

Beste Allemaal,

Voor de module Mediawijsheid heb ik een lessenserie gemaakt over reclame.

Ik heb gekozen voor het thema omdat:

In de modulehandleiding staat het al vermeld: “Media zijn voornamelijk gericht op commercie. In plaats van kwaliteit en waarheid voorop te stellen is winst maken een vereiste nummer één. Hoe meer kijkers, lezers, luisteraars en gebruikers hoe meer geld er mee verdiend wordt.”

Ook is het geen geheim dat kinderen een zeer grote doelgroep zijn voor de reclame makers. Kinderen hebben zelf vaak weinig te besteden maar hebben een zeer grote invloed op hun opvoeders.

Dit is ook terug te vinden op diverse internet sites waar gewaarschuwd wordt voor de invloed die reclamemakers uit oefenen op kinderen.

De lessen hebben de volgorde onderwerpen:
 
Les 1, Klassengesprek over reclame.
De leerlingen bepalen wat ze vinden over reclame d.m.v. een klassengesprek.

Les 2, Maken van een reclame boodschap.
De leerlingen maken een reclameboodschap, deze reclameboodschap moet aantrekkelijk zijn en het gekozen product aantrekkelijk neerzetten.

Les 3, Maken van een reclame film.
De leerlingen bedenken een tv-reclame en beelden deze uit.


De Lessen zijn terug te vinden op mijn shareponit.

Met vriendelijke groet,

Igmar Wiesenekker
Ex VO2A
1077910



 

maandag 14 november 2011

Resultaat stage opdracht

Beste Allemaal,

Hierbij deel ik het resultaat van mijn stageopdracht.

Bij mij op de stageschool was er geen opzet voor het maken van werkstukken. De leerlingen tikten 1 keer per jaar een tekst over en dat was het.

Ik heb na bestudering van diverse literatuur een studieplanner gemaakt. Uiteraard is deze studieplanner theoretisch onderbouwd. Ik heb ervoor gekozen deze tekst niet via dit medium te delen, de tekst is daar simpelweg te groot voor.
Mocht u/jij deze tekst toch willen lezen dan kunt u/jij mij hiervoor mailen.

De bijgevoegde afbeelding laat de studieplanner zien. Deze afbeelding is een Wordbestand omgezet naar een Paintbestand. De kwaliteit is niet super maar geeft wel een beeld.
Ook voor het bestand van de studieplanner kunt u/jij mij mailen.




Met vriendelijke groet,

Igmar Wiesenekker
Ex VO2A
1077910

dinsdag 8 november 2011

Omzetten Powerpoint naar Film, les opkomst van A. Hitler

Beste Allemaal,

Ik wil een les met jullie delen over de Opkomst van Adolf Hitler.

Ik plaats deze om te laten zien dat je ook met powerponit aardige filmpjes kan maken, vooral als je deze converteert naar een WMV bestand. Op deze manier kan je het bestand ook uploaden via youtube.

Je kan hier het programma PresenterSoft PowerVideoMaker voor gebruiken.

De kwaliteit is prima, maar heb bewust gekozen voor een gemiddelde weergave.

Veel kijk plezier,


Igmar Wiesenekker
ex VO2A

1077910


vrijdag 4 november 2011

Voorbereiding op museum bezoek het Huizer Schoutenhuis

Beste Allemaal,

Op mijn stageschool is mij gevraagd om het museum bezoek van groep 6 naar het Huizer museum het Schoutenhuis te introduceren.

Dit kwam per fect uit met de op dracht voor mediawijs.

Ik ben de week voor het bezoek zelf in het museum geweest en heb daar diverse foto's genomen. Deze foto's heb ik met de hulp van het programma Wondershare DVD tot een slideshow gemaakt.

Ik heb gekozen voor veel gesproken tekst. Dit omdat ik daarin nog niet veel ervaring had.
De achtergrond muziek is een medly van Oud Hollandse liedjes (geschreven door Toon Hermans) uitgevoerd op een draaiorgel.

Veel kijk plezier,

Igmar Wiesenekker
1077910

Ps. Het was erg wennen om met het programma te werken. De bediening is goed maar heel gevoelig. Ongemerkt maak je wijzigingen en als je daar te laat achterkomt is je hele setup weg.
Dit is een gratis aangeboden trail versie van het programma. Ik had niet verwacht dat het watermerk zo zichtbaar zou zijn.

woensdag 2 november 2011

Onderzoek stageschool, de inrichting is er nu nog gebruiken...

Onderzoek stageschool

Omschrijvingstage school
De onderstaande beschrijving komt voort uit persoonlijke gesprekken, schoolbrochures, schoolplan en heb ik gebruik gemaakt van de informatie op de website.

Deze opdracht heb ik uitgevoerd bij de Openbare ***school te Huizen. Ik heb zowel bij groep 4 als bij groep 6 stage gelopen.

De *** is een school met ongeveer 225 leerlingen onderverdeeld in 9 groepen. Er werken 15 leerkrachten en deze worden ondersteund door één IB-er. Hiernaast heeft de school een administratief medewerker en een directeur.
De School is ingericht met vaste leslokalen en daarnaast is er een computerruimte aanwezig met 25 computers. Deze ruimte op vaste tijdstippen gebruikt door alle groepen.

Mediawijsheid
Tijdens mijn beide stages op deze school heb ik geen lesactiviteiten over mediawijsheid meegemaakt. Ik heb dit nagevraagd bij mijn begeleiders. Zij gaven aan wel veel ict-mogelijkheden te gebruiken maar mediawijsheid als vak op zich niet te geven. Mediawijsheid is ook niet opgenomen in het overkoepelende school lesprogramma.

Omgang met media en de mogelijk tot goed gebruik hiervan wordt de leerlingen niet aangeboden. Dit is treurig, juist ook omdat het ‘werken met de computer’ ook weinig aangeboden. De computer wordt gebruikt als tekstverwerker en bv. niet als informatiebron.

ICT inrichting
Ik heb hier onderscheid gemaakt in het computerlokaal en klaslokaal. Om een goed beeld te krijgen heb ik gesproken met de systeem beheerder, tevens leraar groep 7.

Computer lokaal
De school is ruim voorzien van hardware. Er is een computerlokaal waar 25 nieuwe computers staan. Dit lokaal heeft ook een groot Smartboard. De werkplekken voor de leerlingen zijn goed ingericht met goede stoelen en voldoende ruimte. Alle computers hebben naast een toetsenbord en een muis een hoofdtelefoon.

Software gebruik computerlokaal
De leerlingen hebben allemaal een eigen inlogcode. Met deze inlogcode komen de leerlingen in unieke omgeving, dit op groepsniveau.
De leerlingen hebben allemaal toegang tot word en het internet, internet kent weinig beveiliging kinderen worden zo weinig beschermd tegen verkeerde informatie. Naast deze twee applicaties hebben de leerlingen toegang tot een taal en rekenprogramma. Een tot tweemaal per week hebben de leerlingen een uur, per groep, les in het computerlokaal. De leerlingen werken dan met Woorden Schat, Malmberg en software van Rekenrijk. Beide programma´s bieden een programma toegespitst per leerling. Leerlingen doen een toets om het niveau te bepalen daarna diverse oefeningen om de stof te leren en uiteindelijk een afsluitende toets. Automatisch wordt dan berekend of de leerlingen de stof voldoende beheerst. Dit is zuiver vak ondersteunend en geen apart vak op het gebied van mediawijsheid.
Uit dit softwarepakket worden de resultaten uitgeprint en meegenomen met de andere schoolresultaten.
Oudere groepen maken hierop ook een werkstuk. Hierin worden ze weinig begeleid. De leerlingen kiezen een boek en moeten deze overtypen. Wanneer ze genoeg woorden hebben dan mogen ze een paar foto´s zoeken en deze erbij plakken, ik ben natuurlijk erg tegen deze manier van werken. Hier leren leerlingen weinig van is niet motiverend en het is zeker niet de manier om een werkstuk te maken.

Klaslokaal
De klaslokalen zijn allemaal, op de kleutergroepen na, ingericht met een Smartboard. Alle leerkrachten hebben in het lokaal beschikking over een computer met het standaard office pakket en hebben toegang op internet.
Deze computer wordt alleen gebruikt door de leerkracht. De leerlingen hebben dus in het lokaal geen mogelijkheid om op de computer te werken. Om dit op te vangen staan er in de gangen hier en daar computers. Dit is niet ideaal omdat hier geen enkele vorm van toezicht op is.

De Smartboards worden gebruikt als schoolborden, een standaard schoolbord is ook niet meer in de klassen aanwezig. De kennis in het gebruik is niet bij alle leerkrachten even bekend. Hierdoor worden vele functies en mogelijkheden beperkt tot weinig gebruikt.
Wel wordt het Smartboard veel ingezet als visuele ondersteuning, op zoeken en laten zien van afbeeldingen. Ook wordt het gebruikt om filmpjes, bv. van teleblik.nl, af te spelen. In groep 6 wordt bv. “Nieuws uit de natuur” wekelijks bekeken.

Het Smartboard wordt verder gebruikt als visueel hulpmiddel bij spreekbeurten. Dit gaan de leerlingen gebruiken vanaf groep 6. Het gaat echt om de spreekbeurten, het vertellen van een tekst. De veel gemaakte PowerPoint presentatie wordt niet meegenomen in de beoordeling, ook dit laat zien dat Mediawijsheid niet geïntegreerd is het vakkenpakket. Gebruik van een PowerPoint wordt niet als aanvulling op de spreekbeurt gezien door mijn stagebegeleider. Hij acht dit inferieur t.o.v. de letterlijke spreektekst.

Software gebruik computerlokaal
In het lokaal wordt gewerkt met software op de vakgebieden aardrijkskunde en geschiedenis. Natuur en techniek worden met een methode zonder software pakket aangeboden. De volgende software pakketten worden gebruikt:
·         Meander, uitgeverij Malmberg, aardrijkskunde (geen gebruik van topografie pakket);
·         Brandaan, uitgeverij Malmberg.

De software wordt alleen gebruikt bij klassikale lessen en wordt dus niet gebruikt voor ondersteuning bij zelfstandig werken.
Dit is een enorme fout. De opzet van de software pakketten is juist gericht op zelfstandig werken. De vele kleine beeld en geluid fragmenten zijn ondersteunend bij zelfstandig werken. Bij klassikale lessen werkt deze opzet niet goed. De snelle wisselingen tussen standaard tekst en fragmenten werkt heel onrustig. Mooie introductie lessen zou ik op een andere manier geven, na deze introductie kunnen de leerlingen dan aan de slag. De software sluit namelijk perfect aan op de leer- en werkboeken van de methoden en deze zijn allemaal gericht op zelfstandige verwerking van de lesstof.


Overig gebruik ICT mogelijkheden
Leerlingen dossiers worden op twee manieren bijgehouden er is zowel een papieren versie als een versie op de computer. De laatste wordt gebruikt als logboek van gebeurtenissen in de klas als daarbuiten. Problemen worden daarin beschreven door de leerkracht. Deze komen dan automatisch terecht bij de IB-er die dit verder oppakt.
Uitslagen van toetsen en onderzoeken worden aangeleverd als hardcopy en in andere gevallen wordt het wel uitgeprint en in het papierendossier opgeborgen. De papieren versie van het leerlingen dossier is uitgebreider dan het elektronische en hierdoor leidend.

Voortgangtoetsen worden afgenomen zonder gebruik van computers. Dit geldt voor individuele toetsen (bv. drie minuten test) als collectie toetsen (bv. CITO).

De leerling-resultaten worden bijgehouden op papier aan het einde van de periode ingevoerd op de computer. De leerkracht maakt vervolgens een uitdraai van de gegevens per leerling en maakt op basis hiervan een rapport.

Gemaakt door:
Igmar Wiesenekker
1077910

donderdag 23 juni 2011

Mijn foto serie

Hallo allemaal.

Het is gelukt mijn fotoserie over reclame, met tekst en muziek. Het kost wat tijd, maar het is gelukt.




Veel plezier bij het kijken.

Nicole

woensdag 22 juni 2011

Power point mediawijsheidlessen Linda


Op mijn gedeelde documenten staat de power point en de leerkrachtenhandleiding. Zie de link hierboven.

De doelen van de diverse lessen waren:
De kinderen weten dat reclame bestaat uit een zender een boodschap en een ontvanger en de zender gebruikt middelen, ze weten ook wat deze begrippen betekenen.

 De kinderen weten dat reclames voor een bepaalde doelgroep wordt gemaakt. Iedere reclame is voor een andere doelgroep en ziet er daarom anders uit.

De kinderen weten dat de mensen die reclames maken verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat je de reclame onthoud. Namelijk: kleurgebruik, symbolen, slogan, humor, geluid.

De kinderen weten dat camera standpunten invloed hebben op wat mensen willen bereiken met reclame. 

De kinderen weten dat er in reclame diverse trucjes gebruikt worden om ervoor te zorgen dat je de producten gaat kopen.

maandag 20 juni 2011

Informatieve sites

Hallo allemaal

Tijdens mijn zoektocht naar onderwerpen voor mediawijsheidslessen ben ik op internet nog een aantal leuke sites tegengekomen. Die wilde ik jullie zo vlak voor de vakantie niet onthouden:
http://www.medialessen.nl/                                                De naam spreekt voor zich
http://www.mediawijs.kennisnet.nl/                                    Hoe kun je mediawijsheid in je onderwijs integreren
www.4pip.nl/mediawijsheid_lesbrieven.html             Spreekt ook voor zich
http://www.mediawijzer.net/                                             Ontwikkelingen op het gebied van ICT en nieuwe media
http://www.splitsz.nl/                                                         Middelen voor in het onderwijs om kinderen wijzer te maken in sociale netwerken op internet
http://download.hyves.org/Hyves_lespakket_versie1.0.pdf    Over hoe om te gaan met hyves.

Misschien heb je er niet direct wat aan, maar anders als je straks zelf voor de klas staat.

Groetjes Nicole

zondag 19 juni 2011

Fotoserie Linda


De muziek ontbreekt helaas omdat ik het bestand niet meer kon bewerken. Ook de tekst is helaas niet volledig te verstaan

zaterdag 18 juni 2011

Leerlijn Mediawijsheid - koppeling aan andere vakken

Via deze site wordt de link gelegd tussen kerndoelen en hoe mediawijze lessen hieraan zijn te koppelen.

Een bron vol ideeën...

Yvette

http://www.mediawijsheid.nl/doorlopende-leerlijn/index.php

Bob de Bouwer - nu met muziek

Ik heb onder ons animatiefilmpje nog even een muziekje gezet.

Yvette

Mijn filmpje - instructie mooie foto's maken in je wijk - middenbouw


Gelukt! Mijn filmpje is klaar! En getest op mijn dochter - eind groep 3 - een paar uur later wist ze alle tips nog op te noemen...missie geslaagd. Eén nadeel, ik vind dit zo leuk dat ik bang ben dat ik hier meer tijd aan ga besteden...lijkt me ook leuk om prentenboeken zo vast te leggen..of leeslessen te ontwerpen...

Yvette

Leuk ideetje voor laatste les stageschool - het consumentenpanel

Vorige week mijn laatste stagedag gehad. Als afscheid een laatste mediawijze les gegeven. Kids via een filmpje gewezen op A-merken en B-merken en vervolgens in circuitvorm een aantal producten laten testen. Welke vinden ze het lekkerst en zou dit het A-merk of het B-merk zijn. Uiteindelijk bleken ze de A-merken toch overwegend het lekkerste te vinden. Naderhand mochten ze alles opsnoepen natuurlijk - en - ook de B-merken gingen schoon op. Leuke, leerzame en lekkere laatste les.

Yvette

Het filmpje ter introductie is te vinden op: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060712_amerkenhuismerk

zondag 29 mei 2011

Analyse semiologieopdracht van Igmar door Linda

Geanalyseerd door: Linda Raes
1. De mensen die hier wonen zijn geobsedeerd door vissen. Het lijkt erop dat deze mensen een kleuter rond hebben lopen gezien het lage stoeltje dat in de woonkamer staat. Daarnaast hangen er ook vlaggetjes in de woonkamer.
2. Ik schat het stel dat hier woont rond de 25. Het geheel doet namelijk nog wat kinderlijk aan, voornamelijk door het vloerkleed. Het kindje schat ik tussen de 4 en de 6 gezien de hoogte van het stoeltje.
3. Ik schat in dat de sociaal-economische situatie van deze mensen beneden modaal is. Dit leid ik af uit de plastic gordijnen, het leeg ogende huis, de prullenbak van de leen bakker en de banken zien er ook niet florisant uit 4. Wat het beroep van deze persoon is kan ik niet aan deze huiskamer niet zien. Wel is het zeer duidelijk dat deze mensen een passie voor vissen hebben.
5. Iets zeggen over de eigenschappen van deze mensen vind ik lastig. Aan de tuin en het schuurtje te zien lijkt het erop dat het hier om een nieuwbouwhuis gaat. Is 'help-mijn-man-heeft-een-hobby' ook een eigenschap? Wellicht zijn deze mensen materialisten omdat ze 2 aquariums hebben.
6. Ik kan geen beeldelementen vinden die nog andere dingen vertellen over de personen die hier wonen.
7. De 2 vissen onder het aquarium kan ik niet plaatsen.

Hoezo freak? reactie Igmar Wiesenekker

Collage van Linda
Wie woont hier??

Hoe zag het eruit voordat het bewoond werd?


Geanalyseerd door: Igmar
1. De mensen die hier wonen houden van een strakke inrichting. Liefst donker en redelijk strak. De mensen houden niet van aankleding. dit is deels te zien doordat er geen enkele sfeer artikelen zijn toegebracht.
2. Ik denk dat hier één persoon woont. Ik denk aan een young proffesional. Aan zijn meubels en installatie is te zien dat hij goed verdient. Door het drinken en de poster aan de muur denk ik aan een jonge man tussen de 25 en 30 jaar. Ook omdat vrouwen de ruimte meer zouden aankleden dan hier het geval is lijkt mij dit een man.
3. De sociaal-emotionele situatie is boven modaal. Dat lijkt door de strakke tafel de laptop en de dure boxen aan de muur.
4. Het beroep is niet te echt duidelijk maar door de inrichting en interrese in aparatuur en computers denk ik aan een ict-er.
5. Wat valt er te zeggen, de man is dol op zijn mooie installatie dus zal gek zijn op films en muziek, hij is nog een beetje in zijn studeerfase doordat er behoorlijk wat te drinken klaarstaat. Hij is wel duidelijk materialistisch.
6. Naast strakke design, poster, muiziek installatie, tv, laptop en drinken kan ik geen andere beeldaspecten ontdekken.
7. De foto is vrij duidelijk het is allemaal goed zichtbaar.
 

dinsdag 26 april 2011

Collage Nicole


Na een half uurtje zoeken ook mijn lege interieur weer teruggevonden. Wie wonen hier en waaraan kun je dat zien?

zaterdag 23 april 2011

Cyberpesten - pesten via digitale media

Cyberpesten - wat kun je er tegen doen als leerkracht/school?

Tips voor leerkrachten:

·         Zorg voor voldoende kennis van digitale media. Weet zelf wat er speelt, op welke manier kinderen met digitale media bezig zijn en hoe je pesten kunt voorkomen. Via sites als De Kinderconsument is informatie hierover te vinden.
·         Bespreek individuele problemen niet met de klas. Bespreek het onderwerp liever anoniem, verwerkt in een les
·         Overleg met het gepeste kind voordat je actie onderneemt.
·         Benadruk ernst van cyberpesten bij ouders. (Bij ouders van wie je weet dat kinderen gepest worden of pesten èn in het algemeen tijdens informatieavonden.)
·         Toon interesse in het verhaal van een kind, neem de tijd. Leerlingen denken vaak dat de leerkracht het te druk heeft.
·         Pak het internet niet af van degene die gepest wordt.
·         Geef uitleg/lessen/projecten over cyberpesten.
·         Geef tips over hoe met cyberpesten om te gaan/te voorkomen.
·         Hang posters bij de computers met tips voor veilig internetten.
·         Laat kinderen een quiz doen over veilig internetten (http://www.surfsafe.nl/kids.php).
·         Maak duidelijk welke straf er op staat voordat het pesten een issue is. Weten wat gevolgen zijn van bepaald gedrag blijkt preventief te werken.
·         Betrek leerlingen bij het maken van afspraken en het verzinnen van sancties.
·         Weet dat leerlingen jou, als leerkracht, niet snel betrekken als ze gepest worden via het internet omdat ze vinden dat ze dit zelf moeten oplossen daar het pesten vaak buiten school plaats vindt. Je kunt als leerkracht echter wel een rol spelen door kinderen te wijzen op gevolgen van pesten in het algemeen en via deze media. Je kunt ze tips geven om pesten te voorkomen.


·         Maak digitaal pesten onderdeel van het pestbeleid (incl. sancties).
·         Stel dit beleid samen met ouders en leerlingen op.
·         Maak nieuwsbrief  voor ouders en leerlingen (bv. begin elk jaar) met tips om cyberpesten te voorkomen .
·         Organiseer jaarlijks voorlichtingsavonden voor ouders over (digitaal) pesten.
·         Hang posters bij de computers met tips voor veilig internetten.
·         Zet op school instrumenten in om pesten in kaart te brengen en tot onderwerp van gesprek te maken, zoals de pesttest (http://www.voo.nl/page/PestTest).
·         Bijscholen onderwijzend èn onderwijsondersteunend personeel. Onderwijsondersteunend personeel wordt vaak door leerlingen in vertrouwen genomen. Zorg ervoor dat ook zij de kinderen kunnen bijstaan als ze (digitaal) gepest worden.


Overzicht handige websites


Uit Grote Taak Nicole en Yvette - in zijn geheel te lezen via gedeelde documenten op Sharepoint

vrijdag 22 april 2011

donderdag 10 februari 2011

blogroll

Hoi
Ik heb de andere blogs toegevoegd. Ik weet niet of dit ze allemaal zijn.

Nicole

woensdag 9 februari 2011

Collage Yvette

Hierboven mijn  collage...wie wonen hier?
De vraag is..is het leven van deze mensen nu echt zo anders dan van ons?

dinsdag 8 februari 2011

Opdracht 1, Van lege kamer tot wel een erg visserige inrichting

Allen,

Hierbij mijn uitvoering van de eerste opdracht.
De eerste foto is mijn 'lege'woonkamer en de tweede foto is dezelfde woonkamer versierd.


maandag 7 februari 2011

Een blog van:

Yvette Straver, Nicole Boogmans-Oosterlaar, Igmar Wiesenekker en Linda Raes